Je škoda, že tu studii nemůžeš poskytnout, docela rád bych si jí přečetl, byl bych rád, kdybys, pokud to máš k disposici, kdybys mi poslal alespoň autora, pak bych to mohl dohledat.
Ještě ti děkuji, že jsi podkytl první logický a podložený argument, tedy ohledňe toho spalování.
313_FlyBoy píše:
Je tu jeden veliky rozdil Otto.
Vitaminy ti v DDD (doporucena denni davka) prospiva, coz se napriklad o KYanovodiku, Oxidu uhelnatym a dalsich produktech nedokonaleho spalovani tabakoveho listi rici neda.
Vitaminem C se napriklad "nepredavkujes" protoze jde o latku rozpustnou ve vode a prebytek tohoto vytaminu prevazne vyloucis moci ven z tela.
Horsi situace uz je u vitaminu rozpustnych v tucich.
BTW srovnavat vitaminy a jedy je trochu mimo misu. Zatim co Vitamin je pro cinnost tveho organismu nezbytny, tak CO, HCN, PCB, PAH, atd. nezbytne pro zivy organismus nejsou. Spise naopak

A tady si zase dovolím nesouhlasit já. Bohužel je rozšířenou fámou, že c vitamín tělo vylučuje všechno při předávkování z těla ven, ale není tomu tak. Předávkování vitamínem C, dle studií z roku 1998, které bohužel nemám přisobě, ale mohu je sehnat od bratra, má dvě fáze: změnou osmotického tlaku poškozuje ledviny a pak zbytkové množství vitamínu C Znečišťuje Játra. Jsou studie, kdy dokonce při zkoumání jevu předávkování potkanů C, byla u 25% kontrolní skupiny pozorována cirhóza jater, což je první fáze rakoviny jater. Pokud vemu pouze plíce, tak plíce se narozdíl od jater částečně samovolně čistí. Ale bohužel u kouření látky přecházej do těla krz sliznici a ty už z těla nedostanu.
Dále nevím nic o cíleném ničení zdraví, to dělají snad lidé s nějakou patologickou duševní poruchou.
Dále a tady mluvím pouze za sebe a né za kuřáky Niklomu život neničím, bo nikomu záměrně nepodkuřuji a pokud ano, je na něm aby mě na to upozornil. Já mu rád vyhovým, ale potřebuji od něj slyšet, že mu to vadí.
Srovnávat s ruskou ruletou kouření se mi nezdá. vysvětlím: A použiji mnou nenáviděnou statistiku. A budu se opakovat.
Z české populace je cca 30-40%kuřáků, zároveň prokazatelně je ze skupiny lidí nakažených rakovinou plic, cca 40% kuřáků. Z toho mi vyplývá, že skupina lidí nemocných rakovinou plic je pouze procentuelně stejně zastoupená, jako skupina obyvatel české republiky. Chci říct, že když si obě skupiny nakreslíte do koláčového diagramu a porovnáte je, budou to takřka stejné diagramy.
Na druhou stranu musím přiznat, že statistiku nemám rád právě proto že může nádherně lhát. Záleží totiž také na době sledování. statisticky se pozoruje rakovina plic cca 60let, ale o rakovině jako takové se píše již od dob starověku. To znamená, něco kolem 2300let. Tedy o rakovině se pozoruje daleko déle, než se kouří.
. Kouření je samozřejmě škodlivé, to nepopírám, ale jen je to jeden z mnoha faktorů, to znamená, že jestli mám žít "zdravě" a mít 20%naději onemocnět rakovinou, nebo kouřit a mít 25% naději onemocnět rakovinou, tak budu radši dělat to, co mě baví. I to žít zdravě se neustále mění podle módy.
Třeba cholesterol je látka, kterou tělo přijímá z potravi jen minimálně jinak si ho tvoří. dále resfenatrol je látka, kterou nalezneme pouze v červeném víně a je to silný antioxidant a moraváci to maj vyzkoušený tisíce let, že červené je dobré na krev. Víte že sportovci jsou také riziková skupina??? Kór ti kokoti, co běhaj vedle D1 atd atd.
Ano jsou tu ale také respirační poruchy a poruchy tlaku a kdesi cosi. Oboje dvoje způsobuje stejně dobře, jako cigareta také vrcholový sport. Vysvětlím. Můj kamarád, s kterým jsem závodně plaval, má ve svých 26 letech hypertensi, lehkou fibrilaci a bylo mu nalezeno astma (stejně jako mě). Co je hlavní, že nikdy nekouřil a ani moc nevyhledával hospody. Stává se to trošku jiným mechaniśmem než při kouření ale stává se to a u vrcholového sportu je ta prvděpodobnost trošku vyšší než u kuřáků.
To znamená, že to mám spočítaný. 10 let závodní plavání (vrcholově), 5let podvodní rugby (2roky v repre)10 let klasické rugby (1,5roku v repre) a 12 let kouřím. Je mi 27 hukot.