No. 313 Czechoslovak Fighter Squadron

virtual
Právě je ned dub 20, 2025 4:42 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Knížky
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 11:03 am 

Už to bylo probíráno víckrát, ale doporučte nějaké knížky o historii (hlavně 2.sv), které opravdu stojí za přečtení. Co vás poslední dobou zaujalo? Např. Já pokud vyjde něco od Glantze, hned beru.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 11:22 am 

za poslední dobu si vzpomínám na

rusko ve válce - hodně hodně zajímavé hist.
bír hakím - super čtu hist. + přímé zážitky
žraloci a malé ryby - dobrá beletrie
dráždany - hist. + přímé zážitky
krvavá cesta od stalingradu - vzpomínky ruského vojáka vydáno až po pádu CCCP hodně zajímavé a čtivé
hitlerovo německo - to DVD u toho je supr knížka taky dobrá ale krátká
samej obrázek

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 11:42 am 

Není to Rusové ve válce? Richard Overy, to mám. To je dobrá knížka. Krvavá cesta od Stalingradu jsem četl, taky good a hlavně nepřikrášlené a psané opravdu prostým jazykem obyčejného vojáka. Ostatní neznám, ale zaměřím se. :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 11:56 am 

No tak já taky přihodím, zatím tedy jen knihy z pohledu pilota, nebo o pilotovi: Warburtonova válka, Devět životů, První světlo. Teď mám rozečtenou knihu co je vcelku dobrá: Velké letecké bitvy 2 světové války

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 1:41 pm 

Elias, Ruth Naděje mi pomohla přežít
jedna z posledních knížek na které se numero podepsal
doporučuji ale hodně drsné čtení

pak klasika:
kruté moře
sestřelte hartmana
sven hasel (je jich moc nepamatuji si názvy)
jak jsem vyhrál válku - tohl je opravdu bomba doporučuji všem

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 1:50 pm 

Mně se docela líbil Velkej cirkus od ňákýho Klostrmana, na rozdíl od jeho jiných knížek v týhle ale není vůbec nic o Šumavě :(

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 1:54 pm 

sestřelte harmana berte s rezervou, nevím jestli jenom mne ale smrděla mi z toho tak trochu propaganda...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 2:07 pm 

313_OTU_Oblak píše:
sestřelte harmana berte s rezervou, nevím jestli jenom mne ale smrděla mi z toho tak trochu propaganda...
kdyby ji mel clovek brat vazne, tak by mel jit hned tlacit na vladu, aby se omluvila vsem nemcum za celou ww2, protoze oni byli ti hodni...
ale cte se to celkem pekne :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 2:46 pm 

De_Sade - Justina cili Prokleti ctnosti
De_Sade - Julietta cili Slasti neresti :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 4:24 pm 

313_OTU_fatale píše:
313_OTU_Oblak píše:
kdyby ji mel clovek brat vazne, tak by mel jit hned tlacit na vladu, aby se omluvila vsem nemcum za celou ww2, protoze oni byli ti hodni...
ale cte se to celkem pekne :wink:

Je to knížka psaná na základě vzpomínek člověka, který na vlastní kůži zažil zvěrstva páchaná rudou armádou a nezažil zvěrstva páchaná německou armádou. Napsali dva Amíci v době, kdy nebylo žádoucí rudé činy jakkoliv omlouvat - bylo to nežádoucí a oni sami asi necítili potřebu je omluvit.

Sundejte Hartmanna je fantastická kniha z hlediska taktiky stíhacího boje. Zbytek je lepší brát dost s nadhledem :).

Napíšu pár knih, které mě velmi zaujaly a výrazně mi rozšířily znalosti (většinou Luftwaffe):

Válečné deníky JG26 (autor: Donald Caldwell. Zatím do češtiny přeloženy pouze dva díly): Komplexní rozebrání činnosti německé stíhací eskadry sepisované na základě vzpomínek letců z obou stran, válečných deníků letců obou stran a mnohaletého zkoumání archivů obou stran. Nejlepší kniha svého druhu, kterou jsem měl možnost číst.

Válečný deník Helmuta Lipferta (autoři Lipfert, Werner Girbig). Na celém světě je vychvalován Velký Cirkus od Clostermanna, ze kterého jsem já přečetl dvě kapitoly a zase až tak moc mě nezaujal, abych si jich přečetl více. Atmosféra bojů a každodenní činnosti v této knize mi přijde zachycena neméně dobře. Pro online piloty trochu nebezpečné, protože Lipfertův styl, který prosazuje vždy a všude, je cestou do pekel (low and slow). V knize je pár nesmyslů a naopak pár velmi cenných informací..hlavně jde ale o atmosféru. Moc pěkná je třeba diskuse Lipferta s Hartmannem, čí taktika boje je lepší :).

Stíhač nad Finskem (autor Eino Antero Lukkanen). Opět velmi pěkně podané svědectví o denním chlebu stíhačů na ne moc známé severní frontě. Opět velmi čtivé a poučné z hlediska taktiky.

Rudé hvězdy válečného nebe (autor J.F.Šiška). V první části knihy pojednání o slavném pilotovi Šturmoviku Ivanu Dračenkovi. Sice to není zase až tak moc čtivé, ale je tam obrovské množství informací, které pěkně zapadají do celkové skládačky v mé hlavě - je to jediná kniha, kterou jsem četl přímo o Šturmoviku, tak možná právě proto mě tak zaujala. Druhá část je o pilotkách Kukuruzniků, ta je absolutně nudná a nezáživná - s malou informační hodnotou, ani jsem ji nedočetl.

Zkušební pilot (Neville Duke). Má nejoblíbenější kniha psaná letcem RAF - očekával jsem, že po skončení války (cca v polovině knihy) se bude jednat jen o nezajímavé pindy, ale opak je pravdou. Vše graduje po válce při popisech testů Hawkeru Fury a nového Hunteru. Vše končí těžkou havárií Dukea a ukončením jeho aktivní letecké kariéry. Vše je opět popsáno velmi čtivě a až na několik málo odpustitelných drobností si autor drží fantastickou míru objektivity (u pilotů tak vzácné..).

Nad ledem a Saharou (P.W.Stahl). Stejná kategorie jako Lipfert - je to tak báječně napsané, že se to čte snadno jako román. Vzpomínky bombardovacího pilota. Pokračováním je KG200, tajná eskadra. Ta už se mi tolik nelíbila - byla psaná více technicky a méně "esteticky". Právě v té druhé je ale obrovské množství informací třeba o Mistelech a dalších věcech, které jinde nenajdete.

Letecká střelba (M.Janošek, L. Popelínský) - obrovské množství historických chyb a jen špatně čtivé, přesto nejkomplexnější kniha zabývající se shrnutím základní letecké fyziky a letecké střelby. Myslím, že by se dala označit za malou bibli každého virtuálního pilota.

Tajemný dravec (W. Späte) - vývoj a nasazení Me 163, popisovány i bojové akce pilota na Me 262. Späte nebyl jen stíhač, ale také letecký inženýr a podílel se přímo na vývoji Kometu. Kniha se čte trochu hůře, je psaná hodně technickým jazykem a dobrá znalost alespoň středoškolské fyziky je nutností - přesto ji lze zájemcům o Me 163 doporučit - a vůbec všem zájemcům o letadla. Je krásně popisováno s jakými problémy se musí potýkat piloti a inženýři při vývoji stroje. Jedná se o mnohem lepší publikaci, než obdobné kniha Mano Zieglera. Jo a taky je tam napsáno, že Hana Reitsch byla pěkná KRÁVA. :)

Spojenecká esa, esa Luftwaffe (Mike Spick) - pěkně rozepsáno včetně základních taktik a manévrů. Nejlepší kniha, jejímž cílem je popsat osudy několika významných pilotů obou stran. Luftwaffe již dnes skoro není k dostání, spojenci se dají sehnat lehce.

Křídla Luftwaffe (Eric Brown) - testovací pilot RAE popisuje své zkušenosti s nosnými typy Luftwaffe. Čtivé, skvělé, jeden z nejdůležitějších pramenů, které dneska máme a kniha, která ve mně definitivně probudila náklonost k Fw 190 :).

No..těch zajímavých knih, co jsem četl, jsou dneska už desítky..chci na SVK založit sekci, kde budou recenzi válečných knih.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 5:09 pm 

G.K.ŽUKOV - Spomienky a úvahy

myslím, že toto by mal mať prečítané každý , bez rozdielu vierovyznania !!!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 7:05 pm 

Výborná je i Bombardéry útočí od A.Harrise, není to žádná akce, ale supr pohled do zákulisí, proč byly třeba plošný nálety na německý města, atd. ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 9:33 pm 

Jedna vec z tych "TU MUSIM MAT!" :

The Red Fighter Pilot by MANFRED VON RICHTHOFEN

Njoy!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř dub 25, 2007 10:12 pm 

313_Pycko píše:
G.K.ŽUKOV - Spomienky a úvahy

myslím, že toto by mal mať prečítané každý , bez rozdielu vierovyznania !!!

:D
Pycko, člověče přelouskal jsem to celé, ale chce to odvahu. Prostě ty fráze a klišé, které jsme furt poslouchali. :roll: Nehledě na to, že občas si to upravuje a něco vynechává, ale určitě je to hodně poučné. Po dočtení jsem vzal do ruky zase druhou stranu E. von Manstein, Ztracená vítězství. Ještě to nemám dočtené, ale je to hodně podobné svým myšlením Žukovovým vzpomínkám, i když stojí na druhé straně.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv dub 26, 2007 6:52 am 

313_Nevo píše:
Jedna vec z tych "TU MUSIM MAT!" :

The Red Fighter Pilot by MANFRED VON RICHTHOFEN

Njoy!

Taky bych si ji rad precetl, ikdyz pozdeji sam Richthoffen prohlasil, ze se musi smat tomu, co tam napsal, protoze to jsou hlavne nabubrely kecy a pohrdani nepritelem. S tim prestal az kdyz ho tezce zranili na hlave a malem to nerozchodil...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina