Ad husitství: Nedívám se na to jen kriticky, jen dělám tzv. advocatus diaboli, takže opozici. Vím že to nebyla lehká doba plná míru, také vím že církev byla v úpadku a že křižáci nejsou svatoušci. Nicméně blahoslavení husitského hnutí se mi moc nelíbí. Bez ohledu na to jak Žižka byl dobrý vojevůdce, tak to byl lapka. I když husité pozvedli náš národ na světlo dějin, tak přece jen loupili a vykrádali obzvlášť kláštery a kostely a jak jsem zmiňoval adamity, tak se dopouštěli v důsledku podobných činů jako církev.
Je dost možné, že nebýt Husa a Luthera, tak možná nejsme tak reformovaní jak jsme dnes. Ale já mám zprávy o tom, že církevní představitelé se dostali na kobereček před Nejvyšším a ten jim docela zřetelně řekl, kam tu církev dovedli. Týká se to jednoho zjevení a říká se, že druhý vatikánský koncil vznikl mimo jiné i na podnět tohoto zjevení. Když se to tak vezme, tak reformovaní jsme asi až tak nějak od toho koncilu.
Myslím, že přístup k eucharistii nemáte jako katolíci. Možná pro vás je tato svatost blízká, ale v pojetí CČSH to tak není. Bere se to jako tradice, jako připomínka poslední večeře, ne jako svátost, kdy se chléb a víno proměňuje v tělo a krev. Ale já nejsem v CČSH, tak by to chtělo podrobnější vysvětlení.
Co se týče křtění ve jménu republiky, tak tu nenarážím na pochybení členů církve, ale na to, že takto pokřtění lidé jsou defakto nepokřtění. Proto nastal ten problém s uznáváním křtů.
Členů CČSH není zas tak moc, možná tě aj znám? Neměli jste sraz nedávno v Přibyslavi? Ale to se týká spíš asi mladších, tož nevím.
CČSH je pojetím a věroukou hodně blízko protestanství, alespoň mě to tak připadá.
Jo, já jsem taky pro jednotu církve, ale trocha diskuze snad nikomu neuškodí. Dokonce bych se zeptal takto: - co by se muselo změnit, aby naše církve mohly být jedna?
to Numero: Ale v křesťanství nikdy moc nešlo, aby na světě se všichni měli rádi a nikdo si neubližoval. Tady na tomto světě má zlo své místo a křesťané by tu ani moc zakořeňovat neměli, stejně tu nejsou věčně.
=1st Czech Lions= TW
RY-H