No. 313 Czechoslovak Fighter Squadron

virtual
Právě je pon dub 21, 2025 5:53 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 302 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob říj 20, 2007 2:43 pm 

Ja mel za to, ze si je cirkev plati sama, tohle se mi teda vubec nelibi....

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob říj 20, 2007 7:39 pm 

Ale ten císař pak nevelel těm duchovním, nemohl si je jen tak jmenovat a vyhodit.

Tak do detailu jsem nešel, ale předpokládám, že to je určené přímo na platy kněží a duchovních, na provoz kostelů a far nebo na charitativní díla to asi není, to se financuje ze sbírek. Nevím, zda církev může s nima dělat co chce, ale určitě je přerozděluje.

Ano, platy by dostávali i imány, kdyby byli řádně registrovaná církev, což zatím nesplňují. Chybí jim myslím délka působení jako církve. Tyto peníze jdu i do jiných církví imho, ne jen do katolické.

Kněží je málo a i tak je církev nedokáže zaplatit. Přece jen je to nevýdělečná organizace. Takže jsem rád a děkuji ti, Fatale, že ze svých daní platíš našeho kněze :wink: Myslím, že když už si to platíš, měl bys to využívat 8) :wink:

=1st Czech Lions= TW
RY-H

ObrázekObrázekObrázek

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob říj 20, 2007 8:11 pm 

myslim, ze to interpretujes spatne, stat neplati kneze, ale prispiva na cirkev jako treba prispiva na hokej, divadlo, fotbal a tak ..., ze z toho cirkve plati armadu knezi, misto aby si sama poradne namastila kapsy je jeji vec ;)

ne to sice nemohl, ale mohl delat plni jinych veci, jako jim treba prihodit nejaky ten pozemek a skutecne si myslis, ze kralove nekacali do toho, kdo u nich bude treba arcibiskup? Tak proc byli arcibiskupove kolikrat z vynacnych slechtickych rodin? Ve stredoveku to bylo provazane, az beda ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob říj 20, 2007 8:47 pm 

Proc je cirkev ted nevydelecna organizace? Prece vzdycky v historii byla vydelecna a jedna z nejbohatsich organizaci, nebo se pletu? A neni ted nevydelecna taky proto, ze ma takovyho majetku, ze ho nestiha a nezvlada spravovat?

BTW: proc chce cirkev chram. SV.Vita, kdyz nema prachy na to, aby ho udrzovala? Nebo ceka na to, ze ho dostane do svy spravy a stat bude platit jeho udrzbu a provoz? Neni to rekneme podivny?

Ad hokej, fotbal, atd. : to je taky vec, ktera se mi nelibi, nevim proc by se z dani melo prispivat na neco tak brutalne vydelecnyho, jako je treba fotbal. Hokej je neco podobnyho, ackoliv se v nem toci podstatne min penez, nicmene kdyz pak chces dat dite na hokej, tak mu musis zaplatit takovych veci, ze to stejne radsi valna vetsina rodicu neudela a kdyz si chces jit s klukama nekdy v tejdnu zablbnout na led stadionu postavenyho k pronajimani, zaplatis stejne treba za hodinu mezi 21:00 a 22:00 5.000,- - 6.000,- ... ale to jsem odbocil.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2007 8:48 am 

No církev mohla být výdělečná snad jen proto, že brala desátky, ale v podstatě nic významného nevyrábí. A jak jsem říkal, to bohatsví církve je zavádějící, kdyby nějakému člověku patřily 1-2 budovy v každé vesnici, taky by byl nejbohatší člověk na světě :wink:

Na chrám sv. Víta by se peníze určitě nějak našly, navíc chrám sv. víta očividně nebyl státní, navíc provoz chrámu teď asi není nijak zvlášť ošetřen, jakože když je státní, tak církev, která v chrámu pořádá bohoslužby není na svém, když ho bude chtít třeba vymalovat, nebo instalovat ozvučení, tak na to nemá právo a v podstatě jí může stát kdykoliv vykopnout ven, než se stačí třikrát pokřižovat. Problém restitucí u církve je problematický. Většina soukromníků dostala své majetky z5, ovšem u církve jde o velké pozemky a objekty a státu se prostě nechce pouštět tyto nemovitosti, nebo se nedejbože nějak vyrovnávat, takže stát sice restituoval soukromníky, ale nakradené církevní majetky si ponechal s tichým souhlasem veřejnosti. Ale co, církev nestojí na majetku a imho by přežila, i kdyby jí stát neplatil a ani se o ty majetky nikterak horentně nerve, což imho jde vidět z těch pár zmínek občas ve zpávách, když se toto téma naťukne.

to Hawk: No dobře, tak stát dává peníze církvi a ta je pak rozděluje.

Králové a dokonce i soudobí prezidenti občas kecají do jmenování duchovních, je to otázka vlivu, a ve středověku to bylo podobné, kdy duchovní kecali do vládnutí, ale jak říkám, tyto dvě sféry jsou oddělené. Neexistuje tu jeden univezální vůdce státu a zároveň všeho duchovenstva v něm. Takové případy byly třeba Byzanc, kde císař byl i hlavou církve, nebo islámské státy, kde islámské právo je v podstatě i státní právo a dřív i vůdci byli vůdci duchovními a obránci víry.

=1st Czech Lions= TW
RY-H

ObrázekObrázekObrázek

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2007 9:46 am 

Ja bych si netroufnul posoudit, jestli je chram Sv.Vita statu, nebo cirkve, imho totiz v dobe, kdy se stavel a postavil byla cirkev tak spjata s fungovanim "statu", ze se to ani moc rozlisit nedalo.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2007 10:21 am 

kousek od nas se da pronajmout za 3500 ;) Ty prachy co se do toho davaji by dle meho mely jit pouze na mladez, realita je imho, ale ponekud odlisna...

oddelene pravnicky mozna, ale prakticky ...

wikipedia nam mimo jine rika toto:
Citace:
postupné mizení náboženství a jeho vlivu z veřejného prostoru - ať už ve smyslu ztráty vlivu politického, nebo ve smyslu poklesu podílu věřících ve společnosti

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2007 9:48 pm 

No na chrám bez vyjímky přispívali lidé, tedy členové státu, a nebyl dostavěn ve středověku, ale relativně nedávno, myslím někdy koncem 19. století nebo začátkem 20. , což už není středověk, protože o něm kolovala pověst, že ten kdo jej dostaví se stane pánem nad balkánem(snad to říkám správně) a stavěl se snad 400 nebo 600 let. Ale skoro určitě ti kdo na něj přispívali to brali jako dar církvi, ne že panovník si usmyslel, že si postaví chrám a pak do něj možná pustí duchovní.

Je to sice pěná stavba, ale jak říkám, církev nestojí na kostelech, snad se o něj stát bude starat dobře. Jinak myslím, že problémová je hlavně návaznost na pražský hrad, ch. sv. Víta stojí v tom komplexu, tak to chce mít stát asi pod jednou údržbou.

No nevím, když vymizí věřící ze společnosti, tak to je spíš ateismus než sekularizace :wink: Imho je to rozdělení nábožensví od světské moci. Pólsko je třeba sekulární(teda doufám) a přitom je tam kvanntum věřících. Ale wiki má pravdu, že je to vymizení politického a mocenského vlivu z normálního života.

=1st Czech Lions= TW
RY-H

ObrázekObrázekObrázek

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 6:04 am 

jelikož jsem taky veřejnost
a prej tiše souhlasím s nevrácením majetku církvy
keci
souhlasím s a pěkně náhlas
NIC JIM NEDÁVEJTE ČERNOPRDELNÍKŮM !!!

a že církev není zisková, bohatá, vyčůraná atd.
chachacha

malý příklad
círky byl po komančích vrácen klášter
za státní peníze opraven
církev si stěžovala, že tam komanči udělali internát
a ted ten klášter vesele pronajímá
už si přesně nepamatuji co tam je,
ale tuším, že hospoda hotel nebo něco podobného
další utahování šroubu za moment

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 6:44 am 

tak jedem
církev podle numera
zaměřím se především na křestany ju

tak pěkně pomalu co nám nabýzejí
spásu po smrti, duchovní útěchu, kulturní zážitek při nedělní bohoslužbě, boha ???
nevím, ale zdá se mi že platit účty za mě nechtěj
co za to chtěj ?
to co každej peníze a moc
už jen ten farář co ván tu spásu slibuje
platíte si ho pěkně ze svejch daní platí ho i ty co neklečej vedle Vás
a když pošle klobouček tak i tou pětkou přispějete
na co ?
na vzdělání černoušků v africe ?
jaké vzdělání ?
naučej vás číst a psát trochu počítat
aby jste si mohli přečíst příbalový leták o důležitosti jejich boha
a mohli odpočítat příslušný obnos z peněženky ?
je sice pravdou že jejich knězi ze svých peněz postavíte domeček
bez topení že chudák ze svého skromného platu 12 000 kč neohřeje
ženu, děti a tak mu to jejich boss rači zatrhne aby s nenastydli
i když vy těch 12 000 máte s manželkou dohromady a děi máte tři

a funguje jim to už 2000let
schválně si tipněte kde byla robota horší
na panském ?
ma církevním ?

a na závěr slova jednoh kazatele s knihy andělské srdce

zlý jazykové o mě tvrdí, že chci jezdit v cadilacu
není to pravda spokojím se i roisem
otevřete svá srdce
otevřet své peněženky
halelůůůůůůůůja

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 8:21 am 

Kdyz se to tak vezme, tak 12.000,- hrubyho neni zase tak malo, kdyz nemusi platit najem a je sam. Spousta lidi musi vystacit po zaplaceni najmu treba se 4-5.000 na mesic a jeste si z toho platit cestu do prace...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 9:42 am 

co vubec takovy farar dela, kdyz zrovna neni v kostele, nebo je tam furt?

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 10:53 am 

imho jezdi po domovech duchodcu a tak...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 11:41 am 

jelikož naproti mám faru a neměl jsem závěsi
můžu doložit co dělá farář po večerech
imho já su stydlín takže ze mě toho moc neměl
ale bratr s přítelkyní mu dělali lajfšou
jinak když du ráno v 5.30 do práce tak si už čte
tak mu aspon zamávám :wink:

v sousední vsi farář travil volno v hospodě nebo nevěstinci
a aby na to měl okrad kde koho
náš řidič je uměleckej kovář ale dělá to už jen jako koníček
no udělal mu mříže zábradlí na kostel, celá vesnice se na to složila
a on jako katolík po něm nechtěl žádné záruky a ještě mu to dělal na černo
no farář mu nezaplatil asi 100 000 a když si je přijel ty mříže sundat
zavolal na něj policajty že má na faře zloděje

po pár dalších průserech byl fáter přeložen na Moravu

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2007 11:59 am 

Ledas v čem máš pravdu Numerko. Já křesťan, nesouhlasím s bohatou cirkví, ať je jakákoliv. Majetky bych nevracel, s tím bych se s tebou shodl, ale zbytek co si napsal, né, né, né.
Nepoznal si zatím velké duchovno a smysl Ježíšova evangelia. Já byl také nevěřící a měl velice stejné názory jako ty, ale život mě nakopal do zadní části dvou boulí a vše se změnilo. Každopádně jsem moc šťastný a to i v ty dny, kdyby lidi řekli, " stojí to za hovno". Od té doby co jsem uvěřil, se mi moc ve VŠEM DAŘÍ!!! Na vše se dívám jinak a vím, že Bůh je se mnou a pomáhá mi. Určo se teď směješ, znám to. Byl jsem stejný.
Co je Bůh? Kdo to je? Nikdo ho neviděl. Je to jen fantazírování lidí?
Numerko zeptám se jinak. Věříš v lásku? Kdybych byl jak ty a jiní ateisté, řekl bych a vysmíval bych se: nikdo jí neviděl, tak není. Tak co. Láska není. Takový je soud.
Ale ona je! A je to dobře. A tak je to s Bohem. A já jsem šťastný, že jsem byl jeden z těch, co to poznal. Taky ti to přeji. Všem to přeji.
Velký smutek je v mém srdci, když křesťané se nechovají jak by měli. Ale na druhou stranu i já jsem hříšník a člověk a hřeším. A právě proto nás Bůh miloval tolik, že poslal na zem Ježíše, s jeho nadějí pro nás všechny.
Ráj, co tam budu dělat? To je otázka. Lidé mají různé představy, ale každý jinou. A já si myslím, že tu moji představu si právě splním až tam budu. Taky sranda, že?
Farář je pro mě důležitá osoba. V naši církvi, je bereme tak, jako jeden z nás. Bez nedělních bohuslužeb si to nedovedu představit. Mám tam ty lidi rád i se svýma chybama. Naše sestra biskupka je fantastický člověk. S tou by sis parádně pokecal. Je jasné, že se našli i problémy v CČSH. Lidi zklamali a zachovali se zle. Ale zase, jsou to lidé. Církve mě fakt serou. Kolik zla špatní křesťané udělali, ale to neznamená, že jsou všeci zlí. Stydím se za to.
Mohl bych vzpomínat a filozofovat dlouho a točil bych se pořád dokola. Je to těžké a je to trn, že se lidé mezi sebou midlí.
Každá náboženská válka, která se vede, není válkou náboženskou. Je to jen výmluva těch, co tu válku vyprovokují. Tyto války mají vždy rasovou a nacionální pravdu. Jestliže jsme byli napadeni ve středověku křižáky, nešli tu hlavně proto likvidovat kacíře, ale zabíjet,bohatnout, znásilňovat a loupit. Postavili se proti nim lidi, kteří se tu narodili a víra v Boha jim pomohla i nějakou tu bitvu zvítězit.
Je jasné, že některým z toho hráblo v hlavě. To je však jiná story.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 302 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina