No Numero, nedivím se ti, když máš takové ykušenosti s duchovními, že na církev máš takový názor. Ale skoro se mi nechce věřit, že dva kněží(nebo je to ten samý?) z tvého okolí jsou takoví gauneři jak tady píšeš. Jednoduše proto, že znám případy, kdy kněz musel být laikizován řekněme kvůli náklonostem k jedné dívce. Ten kněz je teď dobrý otec s rodinou, a je to. Ale že by váš kněz byl tak profláknutý smilník a přitom už dávno nebyl suspendován, se mi opravdu nechce věřit. Jednoduchá pomoc, jestli je to pravda, napiš biskupovi, ať s tím něco dělá a bratra máš jako svědka
Napiš který klášter, ať se na to mohu podívat i z druhé strnay.
Faktem ale je že velká část pozemků vrácena není a vyjímečně souhlasím, že není nezbytné to církvi vracet.
Když chceš, aby za tebe někdo platil účty, tak to opravdu nevím, kde budeš takovou organizaci hledat. Zkus nějakou politickou stranu nebo lobbismus. Takovou hloupou službu bych ale určitě nehledal v něčem tak důležitém, jako náboženství.
Spása po smrti je ve tvých rukách, to církev nezaručuje, i když napomáhá. Na duchovní útěchu, aby tě někdo při těžké chvíli poplácal po rameni a řekl: "To bude dobré." nepotřebuješ církev, a na kulturní zážitek si zajdi kdekoliv jinde než do kostela, protože aby se člověk účastnil mše kvůli kulturnímu prožitku, to už musí být opravdu divný nebo mít hodně zvláštní vkus. Snad jen v tom posledním máš trochu pravdy, ale opět je to na člověku, ne na círvki, aby ti někde v kostelech odkryla kousek Boha a celý dav zašuměl. Církev je vlastnictvím Boha, ne naopak. Všemohoucí Bůh nepotřebuje nějaké mluvčí nebo uctívače, dyť všechno stvořil.
Vztah cíkve v Bohu je spíš jako klub přátel nebo možná fanoušků

Když fandíš spartě(slávii, baníku

) Chováš se podobně, chodíš na zápasy klubu, nosíš šály s nápisy, sirény nebo bubny a klub je také rád, že mu někdo fandí, i když to k odehrání hry neoptřebuje.
Že chcou peníze nebo moc? Tak to je směšné, kdyby jsi spočítal peníze, co jsem dal za těch 22 let církvi, tak bys došel k trapně malé částce. A obyčejný učitel ve škole má víc moci a vlivu než kněz. A za to platí kněz celibátem, nuzným platem a kočovným způsobem života, který by patrně těžko snášela celá rodina.
Ano, máš pravdu, nepřispívejte na charitu. Ať si ta mti lidé pochcípají hlady nebo se sežerou navzájem, stejně by z nich byli křesťani
No těmi 12 000 jsem chtěl ukázat, že kapsy si rozhodně kněží nemastí, jak by se zdálo.
My máme 3 faráře, co obskakují asi 4 farnosti, z toho v jedné jsou mše, pohřby nebo svatby skoro celý den, + obcházení nemocnic + denní kněžské chvály no a pak mají volno.
to Husita: Bohu díky, že CČSH není taková, jako před 700 lety husité

. Toť můj katolický názor.
Spíš bych se zamyslel, proč např. se já nebo husita nebo kdokoliv jiný věřící snaží mluvit o křesťanství? Jakože získáváme moc nad těmi lidmi které obrátíme v touze po moci? Nebo jsme byli zmateni kněžími, abychom pro ně získávali další zdroje financí?

Kdyby křesťanství bylo nějaké elitářství, tak bychom nad ostatními nevěřícími jen ohrnuli nos a uzavřeli se ve své dokonalosti a svatosti do kostelů a svolávali na ten hříšný svět oheň a síru a čekali až budem vyzdviženi do nebes.

Nebo myslíš, že si děláme zářezy na křížcích pokaždé, když někoho pokřtíme?
Peníze, moc, krásu nebo třeba touhu po uznání ve víře nehledej. Nic z toho tam není. Nebudou ti lidé tleskat a poklekat před tebou, spíše si řeknou, že jsi magor nebo nějaký pobožný umodlenec, v lepším případě sfetlý hipík, plný lásky. A Bůh ti skoro určitě nedovolí, aby některá z těchto věcí jako peníze, úspěch a uznání si nenašla místo ve tvém srdci, prostě ti těchto věcí nedopřeje natolik, aby se v srdci ujaly. Ale Bůh také nabízí daleko víc než jsou tyto věci. Pokud po tom "víc" netoužíš, klidně se spokoj s tím co nabízí svět, třeba se staň prezidentem, nebo třeba slavným hráčem na ukulele a dej této věci svou duši. Ale dřív či později stejně umřeš a z toho všeho nezbyde zhola nic, protože jediné, co si můžeš vzít na věčnost je tvá láska, a to ne nějaký povrchní cit, ale skutečná, nesmrtelná a věčná, ale také náročná a bolestivá láska. Nebude se počítat, kolik holek si sbalil v parku na lavičce, ale kolika lidem jsi prokáyal lásku, i když to znamenalo obtíže pro tebe. A pak až ti Bůh řekne "Kde je tvá sláva? Máš jen trochu lásky, co by se za nehet vešlo, protože jsi vše věnoval slávě." ty mu odpovíš "Tak s takovým Bohem teda nesouhlasím." tak si budeš moct užívat sám bez Boha celou věčnost v kruhu podobně smýšlejících

A církev prezentuje Boha podobně a poukazuje na důležitost, komu nebo čemu věnujeme svou duši.
Omlouvám se za nekřesťansky dlouhý příspěvek, asi jsem měl být knězem a svoje referáty přednášet někde z kazatelny