313_OTU_Oblak píše:
Fuči - já proti tobě nemám nic

podle toho co vím byl rok 43 přelomový - kvalita německých pilotů v tomto roce začala klesat a výcvik se začal uspěchávat co nejvíce. K tomu přičti početní převahu USAAF a RAF a VVS a musí ti vyjít jasná porážka LW i s nasazením ne moc spolehlivých prototypových strojů (víme všichni jaká byla vlaštovka či kometa mrcha, i přesto jak byla pokroková)
Není tomu tak, byť je to často dokola omíláno - Luftwaffe neutrpěla porážku ani tak kvůli počtu nepřátelských strojů (už proti RAF v roce 1942 byla v nevýhodě cca 10 : 1? 20 : 1?), ale kvůli změně taktiky spojené s nálety amerických čtyřmotorových svazů. Z původního "útočit když máte převahu" se to změnilo na "útočte vždy". Zatímco první podmínka byla na východní frontě dodržována až do konce války, tak na západě je vidět postupné vyhlazení prakticky celé Jagdwaffe. Toto je největší a nejvýraznější důsledek amerického strategického bombardování - vyhlazení německého stíhacího letectva.
Komet je krátká bezvýznamná epizodka, ale Schwalbe byla téměř dokonalé letadlo - sice s nižší životností motorů, ale jinak bezkonkurenční.
Citace:
I Galland řekl - pánové, jsme v prdeli - když viděl mraky liberátorů a létajících pevností....
Kdy to řekl? Který z Gallandů? Já slyšel jen o Göringovi, který vedl podobnou větu při spatření Mustangů nad Berlínem.
Citace:
Btw. byl jsem v muzeu v kunovicích, pokecal jsem si tam s důchodcem u C-11 o tom jaké byly Lavočky a jejich plátěný potah, a ten ji zcela překvapivě hodnotil velmi, velmi kladně a říkal že aby dosáhli ruské pevnosti, museli to přeplátovávat dvakrát. je také ale fakt že srovnávat kov a plátno plnohodnotně prostě dost dobře nejde, každé je trochu jiné.
Ruská pevnost je taková, že ta letadla nemohla jít ve střemhlavém letu přes 700, zatímco Fw 190 byly zalétávány až při 950km/h (Bf 109 při 900km/h). Samotné dílenské zpracování povrchu strojů ale bylo koncem války u Rusů na přečkvapivě vysoké úrovni - ukořistěný Jak-3 se německým testovacím pilotům jevil jako stroj s vůbec nejlepší povrchovou úpravou (v porovnání se stroji LW, RAF, USAAF..). Jinak ruské stroje nejsou potažené plátnem, ale překližkou

. Plátno by pravděpodobně nemělo takové problémy s ohýbáním následkem klimatických podmínek, na druhou stranu překližka je jako materiál dostatečně pevná, aby mohla konkurovat duralu.