BlueL píše:
313_Otto píše:
:booze:
Chytrému napověz:
Přečtěte si prosím název tohoto fóra, pak si přečtěte prosím vaše hlášky, pak si přečtěte sekci historické okénko, pak si trošku zapřemýšlejte, kam co píšete!
Pbarry ad spec nebudu kazit ostatním polet, když mám obavu, že mi to po startu lagne a já skončím v zemi.
BlueL Kolik jsi toho o La přečetl, že tu chrlíš čísla???
Pro RED i BLUE:
Kolik těch letadel jste pilotovali, že se tu snažíte soudit??? S kolika piloty těch letadel jste se bavili a vlastnostech těch letadel??? Kolik z vás se bavilo s mechanikama těch letadel??? A kolik z vás pilotovalo alespoň letadlo rychlejší než 400km/h????
Nepište sem osobní názory (slyšel jsem, myslím si, někde jsem četl), čísla bez "citace". Radši sem oskenujte, nebo přepište celý článek, ale celý i s komentářem autora. Pod ně teprv si pište vaše závěry. Jediné co jsem se z této přiblbé debaty dověděl je o vývojových typech Bf a o tom, že je blbost srovnávat koloběžku s lavočkou. O tom, že čísla u ila nesedí (mimo jiné podle některých zdrojů i u většiny tipů Bf) vím dávno.
Když už chcete aby oleg udělal sim tak aby to sedělo co nejvíce, tak mu kurva pošlete takovejch 20 tab. pro každý letoun, vyvolejte duchy zemřelých pilotů, kteří mu poví o tom co se zvrtlo, udělejte přesnou repliku všech strojů a posaďte ho do nich.
Ale hlavně prosím vás přestaňte už tady kydat takovídle kraviny!!!!!!!!!
A vočem že se to tady kua dohadujem??? žeby záplaty na jednom obr???
ty cisla jsou z monografie la5 a La7 od MBI, pak sje taky cetl nemeckou zpravu o La5FN z Rechlinu tam uvadeji maximlaku nekde okolo 600
otto asi to bude znit jako nabubrelost ale aby jsi z hlediska vykonu ohodnotil nejaka ero tak v nem rozhodne nemusis sedat jinac autor monografi se odvolava na testy CAGI
a navic pri vsi ucte ke valecnym veteranum, s nima se prakticky nema cenu bavit bo jsi to v 99.99 procentech nepamatuji (rozumeji presna cisla) a nebo to nevedeli ani za valky, pro me osobne jsou zakladem monografie, a pak valecne testy obou stran
Takže mi chceš tvrdit, že udělat solidní matematický (fyzikální) model letadla lze sestavit na základě nějakých naměřených čísel, které byly naměřeny při určitém tlaku, teplotě, vlhkosti a pod.? Já se modelováním živím a tak ti řeknu pár věcí k tomu.
a) Matematický model takovéhoto charakteru se skládá ze několika soustav dif. rovnic min 2.řádu. Spočti si pohyblivé prvky letadla přičti 1 a vynásob 6 a zjistíš min. počet dif rovnic, to celé vynásob 3. a máš počet parametrů, které musíš vyladit tak, aby danný model fungoval správně. Nepočítám do toho další množství funkcí pravé strany, které jsou pro model docela dost důležité. tyto soustavy jsou značně nelineární a tím složité na výpočet. Aby ti takový model fungoval real-timově, musíš ho tedy značně zjednodušit ( linearizovat). Už tím se dopouštíš značné chyby.
b) aby si model správně vyladil, musíš mít k dispozici charakteristiky ve všech možných letových režimech, pokud nemáš, odhaduješ a dopouštíš se chyby.
c) Jako Ing., který vystudoval na FS ČVUT, ti mohu říci, že pokud budeš měřit mezní stavy, pak u dvou vzorků se ti budou výsledky lišit až o 10% a to při použití současné techniky, proto se počítá také s tzv. koeficientem bezpečnosti. Proto se taky u výsledků různých testů má udávat takzvaná chyba měření. Výsledky se většinou musí vyhodnocovat z více než 10 vzorků. Oproti testování letadla, které provádí 1 pilot, který nemá dostatek zkušeností s danným typem letadla, aby z toho dokázal vyždímat naprosté maximum.
Závěr. Ohledně tabulkových hodnot u La ti budu věřit. Z toho co jsem zde popsal asi dostatečně vyplívá, že samotný model generuje jistou chybu, parametry, které se použijí do modelu jsou také zatíženy chybou, při ladění modelu se dopouštíš o5 chyby a na závěr model ladíš na základě dat, které byli také zatíženy chybou.
Proto se modeluje a) princip, b) chování v určitém rozsahu. neznám žádný model, který by dokázal simulovat chování celé (složité) soustavy v plném rozsahu s přesností vyšší než 20% pro jakýkoliv stav atd.
Proto nemá smysl se tu bavit o tom, co jak odpovídá a neodpovídá!!!!!
Jak psal macher, vše bude ve vývoji hardweru, a také matematických nástrojů pro řešení nelineárních rovnic. Do té doby, než to budeme mít, nemá smysl to řešit!!!!!
Tady je to samej Ing.