joj jojoj.
Tady se pouštím na tenký led. Mohu to hodně pokazit a mohu taky vypadat jak blb, který tomu vlastně nerozumí atd.
K čemu je křest? A k čemu to vše? Tak tomu mi věř, tímto se zabývají teológové význačných jmen a je to na dlouho.
Existuje dobro a zlo. Je to velká bitva. Začíná to už od toho okamžiku, proč vlastně vyhnal Bůh Adama a Evu z ráje. Mám to vypisovat?
Snad to každý zná.
Neposlušný anděl přesvědčil Adama a Evu o zakázaném ovoci. Bůh vytvořil vesmír, planetu Zemi, zvířata, lidi. Genesis. To bylo jeho dílo. (Mimochodem patřím mezi křesťany, kteří umí spojit Boží stvoření s evolucí. Ty vado, to jsem netušil, že takovým tématem, se tady budu zabývat. Místo abych si zalétal).
Bůh je dobro a ve Starém zákoně je mnoho připomenutí, že jednou na Zem pošle Bůh mesiáše, který vše napraví a dá lidem naději ve vrácení do ráje.
A tady je potřeba napsat Ježíšovo poslání. Musím taky připomenout Jana Křtitele, protože se ptáš na křest.
Čiňte pokání a dejte se pokřtít na odpuštění hříchů, jak je psáno v knize slov proroka Izaiáše. A tomu se taky říká milí Hawku exorcismus. Tím, že se nechám pokřtít a nebo nechám pokřtít mé dítě, chráním ho od mocnosti zla. Je jasné, že takový člověk se může chovat zle, to nezaručím. Mě moje dcera v 15 letech může říci, hele tato, to čemu věříš je nesmysl a já na to kašlu. Nic s tím nenadělám a jen se mohu modlit, že se snad vrátí ke svým sestrám a bratrům. Bůh zná svoje děti i ty nepokřtěné a vždy se snaží nás dát na svou stranu. I tebe Hawku, Numero, Rusko atd, atd....
Nový zákon předpokládá existenci démonů jako samozřejmost a nejen evangelia, nýbrž i různé části zvláště Pavlových listů obsahují rady ohledně obrany před vlivem zlého. Ježíš podle líčení evangelií pomocí exorcismu kromě přímé posedlosti zlem uzdravoval i rozličné nemoci. Vyhánění zlých duchů však tvoří součást rozličných zpráv o Ježíšově činnosti. V jednom z líčených příběhů Ježíš vyhání z člověka celou legii démonů. Moc vyhánět zlé duchy dostávají od Ježíše i jeho učedníci.
Tento odstaveček jsem opsal, protože je to výstižné.
Hřích
To je velký problém nás lidí. Jsme slaboši. Znám lidi - křesťany - kteří se zrovna nechovají, jak by měli podle Ježíšova učení. Na druhou stranu je nemohu soudit. To může jen Bůh. Sám jsem hříšník. Proto chodím do kostela, zpovídám se bohu, né jen tam a je mi ze mě blivno.
Znám příběh jedněch námořníků. Pluli si na své zaocéanské lodi a bylo jim veselo i truchlivo. Jeden z nich byl chlap jak hora a drsný típek. Modlil se a všem to bylo směšné. Jednou jim řekl. Máte velké štěstí, že jsem černoprdelník, jinak bych vás všechny naházel žralokům.
A o to tady jde. Snažit se chovat tak, jako chceme, aby se chovali k nám ostatní lidi. Ježíš nás učí, milujte se.
ps: je toho mnohem více, ale nechám prostor Hugovi.